Acasa Dacia Vanzarile Dacia in Franta au scazut dramatic in iulie, la jumatate

Vanzarile Dacia in Franta au scazut dramatic in iulie, la jumatate

de Adrian Mitrea

Dacia Sandero (sursa - 0-100.ro)

Vanzarile de automobile (deci fara vehicule comerciale usoare) Dacia in Franta au scazut dramatic in iulie, pentru a treia luna consecutiv, ajungand de la aproape 9.000 de unitati in iulie 2010 la nici 4.600 masini in aceeasi luna din acest an, reiese din statisticile privind inmatricularile de automobile noi, publicate de Comitetul Constructorilor Auto Francezi (CCFA).

Singurele luni in care Dacia a reusit sa-si gaseasca mai multi clienti in acest an, comparativ cu anul trecut, au fost ianuarie si aprilie. In toate celelalte luni numarul de masini noi inmatriculate a scazut mai puternic decat piata, Dacia pierzand astfel cota.

In mai, iunie si iulie declinul s-a adancit puternic, marca locala avand scaderi de 37%, 44%, respectiv 48,8%.

Privite in ansamblu, inmatricularile de automobile Dacia au scazut in acest an cu 25,5% fata de perioada ianuarie-iulie a anului trecut, de la 70.187 unitati la 52.311 masini.

Franta este tara in care masinile Dacia se vand cel mai bine, astfel ca scaderea dramatica a vanzarilor aici se poate reflecta in rezultatele comerciale anuale. In plus, Dacia a ajuns sa nu mai bifeze crestere dupa crestere, ci un declin puternic.

Motive serioase de ingrijorare pentru angajati si economia romaneasca nu sunt, pentru ca Dacia compenseaza cu succes scaderea din Franta cu cresteri pe alte piete. Privite in ansamblu, vanzarile mondiale ale Dacia din 2011 sunt aproape la acelasi nivel cu cel de anul trecut, iar seful Dacia, Jerome Olive, estimeaza un an la fel de bun ca 2010.

Unul dintre motivele acestei scaderi ar fi disparitia bonusului ecologic acordat de autoritatile franceze pentru masini echipate cu GPL, de care Dacia a profitat din plin, si unele probleme cu furnizorii avute in prima parte a anului (legate de cresterea cadentei de fabricatie pentru Duster).

O alta explicatie ar fi ca se vad efectele unei game de modele imbatranite. Logan sedan, MCV si chiar Sandero sunt modele vechi pe piata, iar de la aparitia lor si pana in prezent concurenta nu a stat degeaba.

Piata de automobile din Franta a scazut cu 5,9% in iulie, la 159.945 unitati, dar se mentine cu o crestere de 0,2% dupa sapte luni (1,385 milioane unitati).

Lasa un comentariu