Acasa Siguranta Auto Parlamentul European a aprobat regulile ce permit sanctionarea soferilor ce comit infractiuni rutiere in strainatate

Parlamentul European a aprobat regulile ce permit sanctionarea soferilor ce comit infractiuni rutiere in strainatate

de Vlad Barza

(sursa 0-100.ro)

Schimbul de informatii intre statele membre privind inmatricularea vehiculelor va putea deveni in curand regula obligatorie, pentru a permite urmarirea infractiunilor celor mai importante din codul rutier, indiferent de statul UE in care au fost comise, anunta Parlamentul European care a dat miercuri unda verde noilor reguli privind cooperarea politieneasca in acest domeniu.

„Dupa mai mult de trei ani de negocieri, acest acord este primul pas foarte important pentru a pune capat sentimentului de impunitate pe care il aveau anumiti soferi si pentru a reduce numarul victimelor de pe soselele noastre”,  spune deputata spaniola Ines Ayala Sender (S&D), raportoarea Parlamentului.

Cum va functiona in practica?

Statele membre se angajeaza sa comunice coordonatele soferului sau ale titularului certificatului de inmatriculare al vehiculului acuzat autoritatilor din statul in care infractiunea a fost constatata, pentru ca acestea din urma sa poata incepe urmarirea.

Autoritatile din tara in care infractiunea a fost comisa vor trimite apoi contravenientului o scrisoare recomandata pentru a-i aduce la cunostinta tipul de infractiune savarsita si sanctiunea care se aplica, precum si posibilele cai de recurs si consecintele juridice. Amenda si modalitatile de aplicare vor fi stabilite conform regulilor statului in care a fost comisa infractiunea.

Comisia pentru Transporturi a Parlamentului European a consolidat nivelul de protectie a datelor personale si obligatia de a sterge fisierele privind contravenientii imediat dupa inchiderea procedurii.

Infractiunile cele mai grave in vizor

Infractiunile vizate de noile masuri sunt excesul de viteza, condusul sub influenta alcoolului, neutilizarea centurii de siguranta, nerespectarea culorii rosii a semaforului, condusul sub influenta drogurilor, neutilizarea castii de protectie, circulatia pe o banda interzisa (de exemplu, banda speciala pentru autobuz), utilizarea nepermisa a telefoanelor mobile sau a oricarui alt echipament de comunicare in timpul conducerii autovehiculului.

Etapele urmatoare

Directiva va trebui aprobata in unanimitate de Consiliul de ministri si va intra in vigoare a doua zi dupa publicarea sa. Statele membre dispun de maximum 24 de luni pentru a aplica noile reguli, cu exceptia Irlandei, a Marii Britanii si a Danemarcei, care deocamdata nu sunt incluse in acest sistem.

Lasa un comentariu