Acasa Piata Auto Asa arata proiectul oficial al noii taxe auto ce ar putea fi trimis saptamana viitoare Parlamentului

Asa arata proiectul oficial al noii taxe auto ce ar putea fi trimis saptamana viitoare Parlamentului

de Vlad Barza

Motor (sursa - 0-100.ro)

Ministerul Mediului a publicat proiectul de lege pentru modificarea taxei auto si se propune, asa cum s-a promis, ca si pentru masinile inscrise in tara inainte de 2007 sa se plateasca taxa cu ocazia primei tranzactii facuta pe noua lege. Taxa va scadea in medie cu 30% fata de variantele existente in prezent, iar cei care au paltit taxa in ultimii trei ani pot solicita sa li se inapoiezi diferenta fata de noile valori. „Mai avem nevoie de doua semnaturi, probabil de la Ministerul Justitiei si Ministerul de Finante. Cum o sa obtinem semnaturile, imediat venim in Guvern. E posibil saptamana viitoare”, a spus miercuri, 22 iunie, ministrul Mediului, Laszlo Borbely.

Ministerul Mediului a publicat proeictul de lege de modificare a taxei auto si, asa cum se anutase, el prevede ca la revanzare, pentru masinile inmatriculate in Romania inainte de 2007 sa se plateasca taxa auto. Ministerul precizeaza ca proiectul resopecta principiul „poluatorul plateste” si subliniaza ca formula permite taxarea reala a poluatorilor, avand la baza criterii obiective.

descarca documentul de aici

Cateva schimbari esentiale

Obligatia de plata a taxei intervine si cu ocazia primei transcrieri a dreptului de proprietate, in Romania, asupra unui autovehicul inmatriculat pe teritoriul Statului Roman anterior datei de 1 ianuarie 2007.
(3) Obligatia de plata a taxei intervine si in cazul autovehiculului inmatriculat pentru prima data, in Romania, dupa 1 ianuarie 2007 care intruneste cumulativ urmatoarelor conditii:

  • a) pentru el nu a fost achitata taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule sau taxa pe poluare pentru autovehicule;
  • b) face obiectul primei transcrieri a dreptului de proprietate, in Romania, dupa intrarea in vigoare a prezentei legi., se precizeaza in articolul 4 al propunerii. trebuie precizat ca la revanzarea unei masini inmatriculata inainte de 1 ianuarie 2007 in tara, cumparatorul va plati taxa.

Taxa se calculeaza in functie de emisiile de CO2, cilindree si norma de poluare. In proiect, formulele de calcul sunt prezentate la pagina 3 si apoi sunt prezentate tabele detaliate cu diversi coeficienti.

Cine poate cere restituiri

Cei care au platit taxa auto intre iulie 2008 si momentul din prezent pot solicta sa li se dea diferenta de bani inapoi daca au platit o taxa mai mare decat reiese din calculele pe noua lege.

  • (1) Atunci cand taxa pe poluare pentru autovehicule achitata de catre contribuabili in perioada 1 iulie 2008 si data intrarii in vigoare a prezentei legi, potrivit prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 50/2008, este mai mare decat taxa rezultata din aplicarea prezentelor prevederi privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, calculata in lei la cursul de schimb valutar aplicabil la momentul inmatricularii in Romania, se pot restitui sumele reprezentand diferenta de taxa platita, pe baza procedurii stabilite in normele metodologice de aplicare a prezentei legi.
  • (2) Sumele prevazute la alin. (1) se restituie la cererea contribuabilului, adresata organului fiscal competent, in conformitate cu prevederile Ordonantei Guvernului, se arata la Art 11.

Pentru ce masini nu trebuie platita taxa

(1) Taxa nu se plateste atunci cand autovehiculele sunt:

  • a) incadrate in categoria vehiculelor istorice, definite conform prevederilor legale in vigoare;
  • b) acordate institutiilor de invatamant, sanatate si cultura, ministerelor, altor organe ale administratiei publice, structurilor patronale si sindicale reprezentative la nivel national, asociatiilor si fundatiilor de utilitate publica, de catre guverne straine, organisme internationale si organizatii nonprofit si de caritate, prin donatii sau finantate direct din imprumuturi nerambursabile, precum si din programe de cooperare stiintifica si tehnica;
  • c) confiscate sau intrate potrivit legii in proprietatea privata a statului si acordate cu titlu gratuit in conformitate cu prevederile legale in vigoare;
  • d) destinate competitiilor sportive, definite conform prevederilor legale in vigoare.

(2) In cazul autovehiculelor echipate cu motor diesel prevazute cu filtru de particule, fapt confirmat de Regia Autonoma „Registrul Auto Roman”, cuantumul taxei se reduce cu 25%.

Ce isi propune acest proiect

Prezentul proiect de Lege isi propune continuarea strategiei de reducere a emisiilor de poluanti cu impact asupra mediului, prin aplicarea unei taxe autovehiculelor in raport cu gradul de poluare. (…) Cu atat mai mult aceasta taxa isi atinge finalitatea prin faptul ca sumele colectate sunt destinate in exclusivitate finantarii proiectelor si programelor pentru protectia mediului.

In acest mod, dand eficienta deplina principiului „poluatorul plateste”, taxa pentru emisiile provenite de la autovehicule va fi platita, o singura data, de catre toti cei care achizitioneaza autovehicule si le inmatriculeaza si de catre cei care au achizitionat, dar pentru care nu a fost achitata taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule sau taxa pe poluare.

Taxa se calculeaza pe baza unor criterii obiective (tipul motorizarii, capacitatea cilindrica, emisia de CO2 si norma de poluare), luandu-se in considerare si deprecierea autoturismului,

Acest demers tine cont si de functionarea in Romania a unei piete auto competitive, in plina expansiune, cresterea continua si constanta a numarului de autovehicule puse in circulatie si nu in ultimul rand, de existenta unui parc auto imbatranit fizic si moral, generator de poluare si cu efect de producere a accidentelor rutiere cu consecinte dintre cele mai grave.

Totodata, propunem introducerea unei metode de calcul care sa permita taxarea corecta si reala a poluatorilor, bazata pe cantitatea de emisii cu impact asupra mediului produsa de acestia, ajungandu-se astfel la reducerea taxei cu circa 30% fata de situatia actuala.

Totodata, desi in acest moment nu exista o actiune in constatarea neindeplinirii obligatiilor prevazute de art. 110 TFUE declansata de Comisia Europeana, aceasta poate lua decizia de a declansa o astfel de actiune invocand incompatibilitatea O.U.G. 50/2008 cu art. 110 TFUE, avand in vedere Hotararea Curtii de Justitie in cauza Tatu. In vederea preintampinarii unei astfel de posibilitati iminente, se impune abrogarea acestui act normativ si instituirea unei taxe de mediu care sa descurajeze poluarea produsa de autovehicule, respectand totodata exigentele instantei europene.

Urmatorii pasi

Cand si daca acest proiect va deveni lege se va abroga Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 50/2008 pentru instituirea taxei pe poluare pentru autovehicule, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 327 din 25 aprilie 2008, cu modificarile si completarile ulterioare.

Ministerul prcizeaza ca este este necesara elaborarea de norme metodologice pentru punerea in aplicare a prevederilor prezentului act normativ, precum si pentru stabilirea modului de restituire a diferentei dintre cuantumul taxei calculat conform prezentului proiect de act normativ si taxa platita conform vechilor reglementari.

Lasa un comentariu