Acasa Industrie Blocajele din trafic costa Ungaria peste sase miliarde de euro anual

Blocajele din trafic costa Ungaria peste sase miliarde de euro anual

de Vlad Barza

Imagine de pe o autostrada din Ungaria (sursa - Agerpres)

Costurile blocajelor din trafic cu care Ungaria se confrunta des ajung la 5% din PIB-ul tarii, arata o analiza facuta de cotidianul Népszabadság. Numai combustibilul consumat in coada de masini trece de un miliard de euro anual, insa luand in calcul si impactul altor factori, costul blocajelor poate trece si de sase miliarde euro.

Népszabadság estimeaza, folosind un model international de calcul, ca valoarea combustibilului consumat in blocajele din trafic este de 300 miliarde forinti (1,1 miliarde euro), iar daca se tine cont si de impactul blocajelor asupra locuitorilor si firmelor din zonele vizate, pierderile urca masiv la 1.300 – 1.700 miliarde forinti (4,9 -6,4 miliarde euro) anual.

Publicatia mai noteaza ca e greu de calculat in termeni financiari care este efectul blocajelor asupra mediului si sanatatii locuitorilor din zonele cu probleme.

Un studiu realizat recent de producatorul de sisteme de navigatie TomTom arata ca Bruxelles este orasul european cu cele mai rele blocaje, fiind urmat de Varsovia, Londra si Wroclaw (Polonia). Budapeste se situa pe 26, Bucurestiul nu a fost inclus in studiu.

Lasa un comentariu