Acasa Piata Auto Taxa auto ramane in continuare in aer. Nici in sedinta de Guvern de azi nu s-a luat o decizie

Taxa auto ramane in continuare in aer. Nici in sedinta de Guvern de azi nu s-a luat o decizie

de Adrian Mitrea

Motor (sursa - Volkswagen)

Modificarea taxei auto ramane in continuare in aer deoarece Guvernul nu a luat in discutie acest subiect in sedinta de miercuri, 8 iunie. Saptamana trecuta, cand era asteptata o pozitie oficiala, dezbaterea a fost amanata cu minimum o saptamana, pana ce ministerele Justitiei si Mediului ajung la o varianta finala a taxei. In discutie se afla o varianta prin care aceasta sa fie platita la cumpararea oricarei masini pentru care proprietarul nu a platit taxa la inmatricularea sau reinmatricularea in Romania, insa e neclar care va fi sistemul de calcul.

Putem presupune ca dificultatile legale pe care le impun modificarile dau de furca celor doua ministere responsabile sa gaseasca o solutie, iar astfel asistam la o serie de amanari.

Potrivit unui document oficial aparut recent in presa, taxa va fi redusa cu 30% comparativ cu nivelul actual, indiferent de tipul de motorizare conform standardelor Euro, dar nu si pentru masinile dotate cu motoare Euro 5, in cazul carora taxa ar ramane nemodificata. Taxa pe poluare auto pentru autovehiculele cu motoare Euro 5 a fost introdusa incepand cu acest an.

In acelasi timp, pentru masinile cele mai poluante din categoria non-euro, cuantumul taxei va fi redus mai putin sau deloc.

Actul normativ in discutie introduce o noua grila de calcul a taxei auto in functie de capacitatea cilindrica a masinilor, pentru autovehicule incadrate in categoria M1, respectiv a vehiculor concepute si construite pentru transportul de pasageri care au, in afara scaunului conducatorului, cel mult opt locuri pe scaune.

Coeficientii taxei calculate pe baza acestui indicator vor scadea astfel uniform cu 30% pentru masinile cu motor Euro 4, Euro 3, Euro 2, Euro 1 si non-euro, indiferent de capacitatea cilindrica, cu exceptia masinilor non-euro de 2.001-3.000 centimetri cubi, pentru care taxa scade doar cu 12%, si de peste 3.000 centimetri cubi, unde taxa ramane la acelasi nivel.

Nimic din toate acestea de mai sus nu au fost insa anuntate oficial, iar lamuririle pe acest subiect intarzie sa apara.

Pe larg despre modificarile suferite de taxa auto, din 2007 si pana in prezent, poti citi in acest articol.

Lasa un comentariu