Acasa Piata Auto Istoria taxei auto – Balbe, bobarnace de la UE, confuzie si modificari enervant de numeroase

Istoria taxei auto – Balbe, bobarnace de la UE, confuzie si modificari enervant de numeroase

de Vlad Barza

Miting impotriva taxei auto la final de 2008 (sursa - Agerpres)

Schimbari peste schimbari, declaratii care se bat in cap si repetarea sloganului „poluatorul plateste” sunt cateva din momentele care au marcat istoria complicata a taxei auto in Romania. Comerciantii de masini noi au cerut panicati taxe mai mari pentru second-hand in 2008 si le-au primit, iar CE ne-a trimis de mai multe ori atentionari pe motiv ca taxa discrimineaza anumite tipuri de masini. Au fost perioade cu proteste furioase ale soferilor, s-a vorbit despre inlocuirea taxei cu un impozit anual, insa cel mai constant lucru a fost ritmul innebunitor al modificarilor taxei in acesti patru ani.

Istoria zbuciumata a taxei, pe scurt

2007
– ianuarie : Intra in vigoare taxa de prima inmatriculare.
– martie: CE deschide procedura de infringement, motivand ca taxa este discriminatorie pentru anumite tipuri de masini.
– mai – decembrie: Statul roman trimite mai multe propuneri de modificare a taxei, CE nu le accepta.
– decembrie: CE a declansat a doua etapa a procedurii de “infringement”, faza premergatoare actionarii Romaniei la Curtea Europeana de Justitie.

2008

– aprilie: Guvernul aproba o noua varianta a taxei la care cuantumul crestea pentru masinile noi si scadea pentru cele SH.
– vara – toamna: Numeroase voci din piata masinilor noi atrag atentia ca daca taxa nu e modificata, industria va avea mult de suferit.
– noiembrie: Presedintele Basescu propune, in cursul unei vizite la Dacia, ca masinile noi sa fie scutite de taxa auto. In aceeasi luna, Guvernul a aprobat exceptarea (pana la final de 2009) de la plata taxei a masinilor noi Euro 4 cu motor de sub 2000 cmc.
– decembrie: Guvernul decide triplarea taxei de poluare auto la achizitionarea vehiculelor second-hand de import. In tara se organizeaza numeroase proteste, confuzia domneste la ghiseele ANAF.
– decembrie: Noul ministru al Mediului spune ca vrea intoarcerea la taxa auto care era in vigoare in vara lui 2008.

2009

– februarie: Intra in vigoare o noua varianta a taxei la care scade cu circa o treime cuantumul pentru masinile second-hand.
– martie: Ministrul Mediului spunea ca in toamna lui 2009 taxa va fi inlocuita cu un impozit anual care sa tina cont de emisiile de CO2
– iunie: CE solicita Romaniei sa modifice taxa fiindca este discriminare sa exceptezi anumite masini de la plata, dar sa cresti taxa pentru alte tipuri de vehicule.

2010

– februarie: Si pentru masinile noi Euro 4 cu motoare de 2000 cmc se plateste taxa, exceptarea ia sfarsit dupa ce Comisia a respins cererea Romaniei care voia prelungirea scutirii pana la jumatatea anului.
– septembrie: Ministrul Mediului anunta ca va cere cresterea taxei auto pentru masinile second-hand.
– noiembrie: Si pentru masinile Euro 5 se va plati taxa dupa 1 ianuarie 2011, creste taxa la second-hand.
– decembrie: Guvernul aproba o noua crestere a taxei pentru masinile vechi, noi balbe fac situatia si mai trista.

2011

aprilie: Curtea de Justitie a UE decide ca taxa auto este discriminatorie, iar Guvernul este obligat sa o modifice.
– mai: Autoritatile spun ca vor modifica taxa dar vin si cu o noutate neasteptata: si masinile inscrise in tara inainte de 2007 vor plati taxa, la revanzare.

Urecheati de CE pe motiv ca taxa este discriminatorie

Prima varianta a taxei auto a intrat in vigoare la 1 ianuarie 2007 dar si-a atras imediat dezaprobarea Comisiei Europene care a declansat in martie 2007 procedurile legale impotriva Romaniei din cauza acestei taxe.

Comisia a cerut expres modificarea sistemului de taxare a autovehiculelor, argumentind ca reglementarile actuale sint discriminatorii in cazul autoturismelor second-hand importate din alte state ale blocului comunitar.

Forul a solicitat Romaniei, in scrisoarea de raspuns la modificarile transmise de autoritatile de la Bucuresti la sfirsitul lunii mai 2007, sa modifice taxa auto pentru a reflecta mai bine deprecierea in timp a valorii masinilor, oferind si o serie de sugestii referitoare la clarificarea si definirea exacta a unor termeni privind taxa auto.

Statul roman trimisese mai multe propuneri de modificare incepand cu luna privara lui 2007. insa CE nu s-a aratat satisfacuta

In decembrie 2007, nemultumita de prestatia autoritatilor, CE a declansat a doua etapa a procedurii de “infringement”, faza premergatoare actionarii Romaniei la Curtea Europeana de Justitie. Dupa mai bine de jumatate de an de corespondenta si consultari, Bruxelles-ul “s-a saturat de amanarile oficialilor romani”, declarau pentru HotNews.ro surse comunitare.

A doua etapa a procedurii de sanctionare consta in transmiterea unui aviz motivat, care continea recomandari ale modului in care trebuia modificata taxa. Daca nici in urma scrisorii de argumentatie, Romania nu s-ar fi conformat rigorilor europene in materie, Comisia ar fi urmat sa inainteze cazul Curtii Europene de Justitie. Guvernul a discutat, in prima lectura, pe 31 martie 2008, noua varianta a taxei auto care includea in formula de calcul emisiile poluante si a aprobat-o in 21 aprilie 2008. (ordonanta 50/2008) Acea noua versiune a taxei auto a intrat in vigoare la 1 iulie sub numele de taxa de poluare pentru autovehicule.

Epoca declaratiilor alarmiste din piata masinilor noi aduce cu sine noi modificari ale taxei

In acea noua varianta a taxei, cuantumul crestea pentru masinile noi si scadea pentru masini SH mai vechi, astfel ca APIA spunea in vara lui 2008 ca si noua versiune a taxei e responsabila pentru scaderea vanzarilor de masini noi. APIA spunea atunci ca e o politica absolut catastrofala se reduci taxa pentru masinile foarte vechi si adauga ca o astfel de strategie „saboteaza” programul Rabla.

Toamna lui 2008 a fost o perioada a declaratiilor alarmiste fiindca numeroase voci din industria auto romaneasca atrag atentia ca piata masinilor noi se prabusea din cauza taxei de inmatriculare care incuraja importul de masini second-hand vechi. S-a atras atentia ca unii dealeri isi vor inchide activitatea si s-a facut lobby masiv ca masinile noi sa fie sustinute intr-un fel.

Ajutorul a venit de la presedintele Basescu care in noiembrie 2008 – in cursul unei vizite la uzinele Dacia – propunea suspendarea platii taxei auto pentru masinile noi cu motorizare Euro 4. Guvernul a aprobat pe 19 noiembrie suspendarea aplicarii taxei auto pentu masinile noi Euro 4 de la 1 decembrie 2008 pana la 31 decembrie 2009, adoptand o ordonanta de urgenta. Masura a fost luata pentru „protejarea locurilor de munca„, declara atunci premierul Calin Popescu Tariceanu.

In ultima luna din 2008 Guvernul a mai luat inca o data seama de declaratiile alarmiste din piata masinilor noi si a decis triplarea taxei de poluare auto la achizitionarea vehiculelor second-hand de import, începând din 15 decembrie 2008.

Tot de la acea data au fost exceptate de la plata taxei automobilele noi Euro 4 si motor de sub 2.000 cmc, insa schimbarile taxei au fost insotite de formulari neclare si numeroase interpretari, iar in tara soferii protestau, nemultumiti ca masinile vechi aveau in multe cazuri taxe mai mari decat suma cu care au fost cumparate. Din cauza balbaielilor Guvernului au fost neintelegeri monstru la ghiseele ANAF si Executivul a fost nevoit sa revina cu multe precizari pentru a calma situatia.

Soferii au protestat la final de 2008 in Bucuresti si alte orase din cauza triplarii taxei pentru masinile second-hand care nu mai puteau fi inscrise cu taxe mai mici de 500 euro, in timp ce inainte erau si valori de sub 200 euro.

Noul Guvern vine cu noi schimbari, triplarea devine dublare

La nici zece zile dupa intrarea in vigoare a noii variante a taxei, noul ministru al mediului, Nicolae Nemirschi, a declarat chiar dupa investirea Guvernului, ca doreste sa se suspende ordonanta de urgenta privind triplarea taxei auto emisa de Guvern in decembrie si sa ramana in vigoare doar cea din vara.

Schimbarile nu au intarziat sa se produca, iar la 20 februarie 2009 a intrat in vigoare noua taxa de poluare auto, redusa fata de valoarea triplata la sfarsitul anului trecut si dubla comparativ cu suma stabilita la momentul introducerii, in luna iulie 2008. Cele mai mici taxe ajungeau sa fie de circa 200 de euro pentru masinile second-hand mai noi, iar cele mai mari erau de 15.000 de euro, la masini foarte evchi cu motoare extrem de mari.

Ordonanta mai preciza ca posesorii de masini second-hand de import care au cumparat sau lansat o comanda ferma pentru un autovehicul inainte de 15 decembrie 2008, dar nu l-au inmatriculat, aveau la dispozitie 20 de zile calendaristice pentru a depune actele necesare achitarii taxei auto la valoarea veche, inainte de triplarea din decembrie.

In martie 2009, la nici o luna de la schimbarea taxei, ministrul Nemirschi declara ca taxa auto de prima inmatriculare ar putea disparea cel tarziu in toamna lui 2009, urmand sa fie inlocuita de un impozit anual, calculat in functie de capacitatea cilindrica si emisiile de CO2, impozit care ar urma sa fie aplicat si la motociclete. Nu toata lumea era insa de acord cu o astfel de schimbare. Taxa auto ar trebui sa ramana in forma actuala pe tot parcursul lui 2009, pentru ca franeaza intrarea de masini foarte vechi in tara, iar impozitul anual pe care Ministerul Mediului vrea sa-l introduca nu este o solutie pentru piata auto romaneasca, spuneau atunci cei de la APIA.

Un nou „ghiont” de la CE

Pe 25 iunie 2009 Comisia Europeana cerea Romaniei printr-o scrisoare de somare sa modifice (din nou) legislatia privind aplicarea taxei de poluare. Comisia considera legislatia – care suspenda taxa pentru anumite vehicule, insa ii crestea valoarea pentru masini provenite din state membre – discriminatorie si menita sa protejeze industria auto nationala. APIA considera ciudata cerinta, din moment ce procedura de infringement deschisa Romaniei in 2007 fusese inchisa in 2009.

CE era nemultumita de scutirea de la plata taxei a masinilor noi Euro 4 cu motor de sub 2.000 cmc si mai mult decat atat, Guvernul a ceruse Comisiei Europene sa accepte prelungirea perioadei de exceptare de la plata taxei auto pentru masinile noi cu sase luni, pana la sfarsitul lunii iunie 2010, dar solicitarea a fost respinsa, iar exceptia a fost ridicata la inceput de 2010. In final, in urma unei corespondente intre Bucuresti si Bruxelles, reprezentantii CE au acceptat ca perioada in care acest tip de masini sa poata fi inscrise fara a se plati taxa auto sa se prelungeasca pentru inca 45 de zile (15 februarie 2010), insa doar pentru proprietarii care le-au cumparat pana in ultima zi a anului trecut si nu au apucat sa le inscrie.

Alte mariri dovedesc ca sirul schimbarilor era departe de final

In septembrie 2010, ministrul Mediului Laszlo Borbely declara ca taxa auto va creste pentru masinile second-hand, iar in noiembrie o propunere a Ministerului indica faptul ca de la 1 ianaurie 2011 si masinile Euro 5 vor plato taxa auto, in timp ce la Euro 2, 3 si 4 taxele urmau sa creasca. „Vom mari taxa auto pentru ca nu ne permitem sa casam 180.000 de masini si sa aducem masini second hand„, spunea  Borbely. „Nu se poate. Cine isi permite sa aduca o masina care deja polueaza mai mult, sa plateasca o taxa suplimentara pentru ca poluatorul plateste

Pe 23 decembrie anul trecut Guvernul Romaniei aproba Ordonanta de urgenta prin care taxa auto de prima inmatriculare crestea din nou pentru masinile second-hand, iar la anuntul modificarilor ministrul Borbely spunea ca taxa va creste cam cu 50%, desi tabelul prezentat de Ministerul Mediului arata clar ca la unele masini SH taxa se tripleaza iar cunatumul maxim putea ajunge chiar la 30.000 de euro. Apoi, Guvernul a aprobat in sedinta din 19 ianuarie hotararea privind modificarea si completarea normelor metodologice de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 50/2008 pentru instituirea taxei pe poluare pentru autovehicule.

Curtea de Justitie a UE ne obliga la noi modificari

O hotarare a Curtii de Justitie a Uniunii Europene publicata in 7 aprilie arata ca desi algoritmul de calcul este corect, taxa auto de prima inmatriculare este in multe cazuri prea mare si astfel descurajeaza importul in Romania a unor vehicule aduse din alte state ale UE,

CJUE conchidea ca – dat fiind ca taxa auto poate fi si de 30% din valoarea masinii, e descurajata inmatricularea de masini second-hand in tara, arata hotararea remisa de CJUE la cererea instantei din Sibiu care s-a sesizat de la cazul unui roman nemultumit de valoarea mare a taxei pe care a fost obligat sa o plateasca.

Autoritatile romane spuneau la inceput ca nu e nevoie ca taxa sa fie modificata fiindca hotararea CJUE se referea la o varianta a taxei care nu mai este in vigoare, insa pana la urma autoritatile au admis ca taxa trebuie modificata si asa s-a ajuns la situatia extrem de confuza si nemultumitoare de acum.

Inmatricularile de masini noi si second-hand in Romania ultimilor patru ani.

La final cateva cifre interesante despre ce s-a intamplat cu piata autoturismelor noi si cea second-hand intre 2007 si 2010.

Anul                    Masini noi                           Masini second-hand
2007                     312.532                                123.842
2008                     285.504                               300.885
2009                     116.016                                212.900
2010                      94.541                                 214.606

Lasa un comentariu