Acasa Cadillac Primarul Londrei cere americanilor sa plateasca taxele de acces in oras pentru Cadillac-ul lui Obama si toate masinile din convoi

Primarul Londrei cere americanilor sa plateasca taxele de acces in oras pentru Cadillac-ul lui Obama si toate masinile din convoi

de Vlad Barza

Cadillac-ul prezidential supranumit "Fiara" (sursa - Reuters)

Primarul Londrei, Boris Johnson, va cere americanilor sa plateasca taxa speciala de acces in centrul Londrei (congestion charge) pentru Cadillac-ul blindat al lui Obama si pentru toate celelalte masini din convoiul care a facut vizita oficiala, noteaza cotidianul Evening Standard. Johnson mai spune ca a vorbit cu Obama pentru ca ambasada SUA din Regat sa plateasca totalul amenzilor legate de incalcarea taxei de intrare in oras, o suma care trece de peste opt milioane de dolari. Cei de la ambasada spun ca misiunile diplomatice sunt scutite de plata acestor taxe.

Taxa de intrare in centrul Londrei (London congestion charge) se aplica tuturor vehiculelor care intra intr-o anumita zona, de luni pana vineri intre orele 7 si 18. Taxa este de 10 lire sterline pe zi, iar cei care nu o platesc vor fi amendati cu sume intre 60 si 180 de lire. Taxa este una dintre cele mai cunoscute de acest fel din lume si a fost luata ca model de mai multe orase.

Primarul Londrei a spus ca va cere ambasadei sa plateasca taxa si pentru Cadillac-ul blindat a lui Obama, supranumit Fiara (The Beast), dar si pentru celelalte masini din convoi. El spune ca drumurile nu au fost inchise in timpul vizitei oficiale de saptamana aceasta, astfel ca masinile trebuie taxate pentru ca au intrat in zona speciala. El a mai spus ca in timpul vizitei Papei drumurile au fost inchise, caz in care nu e necsara plata taxei.

Johnson sustine ca i-a spus lui Obama sa intervina astfel incat ambasada SUA din Marea Britanie sa plateasca si toate amenzile derivate din incalcarea taxei de congestie de-a lungul anilor, suma fiind de 8,7 milioane dolari.

Un reprezentant al ambasadei SUA din Regat spune ca ambasada va refuza sa plateasca daca o astfel de factura va veni si invoca o conventie semnata in 1960 la Viena care spune ca misiunile diplomatice sunt scutite de plata unor astfel de taxe.

Transport for London, compania responsabila de impunerea taxei, spune ca toate vehiculele trebuie sa o plateasca si adauga ca ambasadele datoreaza in total peste 80 milioane dolari pe acest subiect.

Masina prezidentiala, supranumita CarForceOne, are opt tone, blindaj de 20 cm grosime la usi si costa peste un milion de euro.

Lasa un comentariu