Acasa Tehnologie Continental a dezvoltat o camera video stereo pentru a duce si mai departe sistemele de franare automata

Continental a dezvoltat o camera video stereo pentru a duce si mai departe sistemele de franare automata

de Adrian Mitrea

Sistem care detecteaza pietonii (sursa - Continental)

Continental, furnizor international pentru industria auto, cu activitati extinse si in Romania, a dezvoltat o camera video stereo care se monteaza in partea superioara a parbrizului pentru a depista diverse obstacole din calea masinii si declansa, in caz de urgenta, franarea automata. In prezent exista echipamente similare, cu o singura camera video, dar Continental spune ca noua tehnologie va permite masinilor sa recunoasca mai multe obstacole si sa reactioneze mai precis.

Camera video stereo este formata din doua camere mono de inalta rezolutie (cu senzor de tip CMOS – Complementary Metal Oxide Semiconductor) plasate la 20 cm distanta de parbriz, spre interiorul masinii.

In timp ce o singura camera poate estima distanta, noua tehnologie poate masura distanta pana la obstacol si inaltimea acestuia fata de asfalt. Astfel, spune Continental, vor putea fi detectate obstacole precum busteni cazuti pe asfalt, oameni si animale.

La o distanta de 20-30 metri intre masina si obstacol camerele pot stabili pozitia obstacolului cu o precizie de 20-30 centimetri.

In prezent exista o multime de masini pe piata echipate cu sisteme de siguranta bazate pe o camera video, aceasta avand mai multe functii. In cazul unui accident iminent cu un alt vehicul sau cu un pieton camera video poate comanda actionarea franelor la capacitate maxima. De asemenea, camera monitorizeaza pozitia masinii pe sosea, in raport cu marcajele rutiere, si avertizeaza soferul daca paraseste involuntar (fara a semnaliza) banda de circulatie prin vibratii transmise in volan si/sau semnale sonore si/sau luminoase. Aceeasi camera poate recunoaste semnele de circulatie, afisandu-le soferului in bord, sau comuta automat luminile de pe faza de drum (lunga) pe cea de intalnire (scurta) daca in fata se gaseste o alta masina (pe acelasi sens sau din sens opus). Detalii despre cum functioneaza aceste sisteme poti vedea in clipurile de mai jos sau in testele cu Saab 9-5, Volvo S60 si Volvo XC60 realizate de 0-100.ro.

Tehnologia cu doua camere va rafina toate aceste sisteme si tehnologii si va duce la recunoasterea de noi obstacole.

Continental detine opt unitati de productie si trei centre de cercetare si dezvoltare in Timisoara, Sibiu, Carei, Arad si Iasi. Continental este partener al unui joint venture in Slatina si al unui centru de distributie al anvelopelor pentru Europa Centrala, amplasat in Sacalaz. In total, pentru Continental lucreaza 10.000 de angajati in Romania.

Lasa un comentariu