04 august 2017
vineri
Tehnologie
Volkswagen, BMW si Daimler vor sa dreaga emisiile a 5 mil. diesel-uri, apoi ar opri dezvoltarea acestei tehnologii

Volkswagen Group, BMW Group si Daimler vor sa faca niste actualizari de software pentru autoturisme echipate cu motoare diesel Euro 5 si Euro 6, intr-un efort de a reduce emisiile de NOx. La aceasta rezolutie s-a ajuns dupa un summit tinut in Berlin. Aceste eforturi de a tine motorizarile diesel eficiente si atractive pentru clienti seamana cu un “cantec de lebada” pentru aceasta tehnologie in contextul in care industria auto germana ar urma sa stopeze dezvoltarea de noi tehnologii pentru motoarele cu ardere interna dupa 2023.

In cadrul summit-ului din Berlin Volkswagen Group, BMW Group si Daimler (fabricantul masinilor Mercedes-Benz) s-au oferit sa recalibreze voluntar si gratuit 5 milioane de motoare turbo diesel Euro 5 si Euro 6 montate pe autoturisme, ceea ce, sustin producatorii, ar reduce cu pana la 30% emisiile de NOx pentru aceste masini, potrivit Financial Times.

Problema este ca aceste 5 milioane de masini diesel nu sunt toate modelele Euro 5 si Euro 6 comercializate in timp si, in plus, oamenii folosesc in continuare multe diesel-uri Euro 4 si Euro 3 – masini care nu doar ca au emisii poluante mai mari, dar nici nu exista solutii software ori hardware pentru ele.

Situatia este cu atat mai complicata cu cat eficienta si autonomia mare a masinilor diesel nu poate fi inca devansta de alte solutii de mobilitate, chiar daca eficienta si performantelor masinilor pe benzina s-au imbunatatit notabil in ultimii ani. Din punct de vedere economic masina diesel este greu de infrant.

Vanzarile de masini electrice au crescut si incepe sa se formeze o masa critica, dar gradul de acceptare in randul clientilor este in continuare foarte scazut. Desi vanzarile de electrice cresc sustinut, volumele sunt inca foarte mici si asa vor ramane multi ani de aici incolo.

Producatorii auto germani s-ar concentra pe masini electrice si hibride din 2023 incolo, urmand sa abandoneze dezvoltarea de noi motoare diesel ori pe benzina, potrivit unor declaratii ale lui Wolfgang Schaefer, directorul financiar al concernului Continental, acordate Reuters. Continental furnizeaza diverse componente pentru motoarele diesel si, furnizor fiind, stie din timp ce tehnologii vor dori clientii (marcile auto) pe masinile lor peste 3-5 ani.

In acest moment este greu de prevazut o solutionare a problemei emisiilor generate de automobile pentru ca niciuna dintre solutiile de propulsie existente nu rezolva complet problema poluarii, nici macar mobilitatea electrica.

Si chiar daca discutia privind poluarea provenita de la autoturisme este intensa, totusi nu trebuie ignorat faptul ca marii poluatori planetari sunt si transporturile navale, transporturile aeriene, productia la nivel industrial a bunurilor si productia de electricitate din resurse neregenerabile.


Etichete: , , , , , ,

Lasa un comentariu

8 Comentarii Pornit "Volkswagen, BMW si Daimler vor sa dreaga emisiile a 5 mil. diesel-uri, apoi ar opri dezvoltarea acestei tehnologii"

Notifica-ma despre
avatar
Sorteaza dupa:   noi | vechi | votate
Miki
Cititor

Sa-mi iau un automobil electric, acum, in Romania este o utopie, probabil un moft. Scump platit. Sa-mi iau un automobil diesel este de asemenea neproductiv, fiindca din ce in ce mai multe tari/orase anunta interdictia lor. La urma urmei si un automobil pe benzina ar fi nerecomandat, atata timp cat stiu ca dupa 5 ani si acesta va fi trecut pe sina moarta. Deci, ce sa fac?

Gogu
Cititor

Ia o bicicletă

tutu
Cititor

Am masina dar in ultima vreme o folosesc max o data pe luna. De cand n-o mai folosesc ma simt mult mai ok si mai conectat la realitate. Ma gandesc sa o vand. Probabil o sa mai imi cumpar masina cand o sa apara in masa masinile electrice. Alea macar au intretinere rara, ieftina si sunt garantate 8 ani sau nr infinit de km (tesla), probabil dpdv mecanic tin lejer 20ani. Doar bateriile sunt scumpe, dar tehnologia evolueaza accelerat de la an la an.

Sorin
Cititor

Recomandarea mea – Bmw i3 REX (range extender). Se merge electric 200-300 km si la nevoie se porneste generatorul. Eu am asa ceva de 1 an si mi se pare masina perfecta. Eu am renuntat la masinile clasice.

Cris
Cititor

Niște idioți conduși de minciuna încălzirii globale. Mașinile electrice nepoluante? Numai un ignorant poate crede asa ceva. Diesel ul rămâne cea mai puternica și economica forma de transport sport.

Dan
Cititor
Wow! 4 propozitii, 4 aberatii. „Niște idioți conduși de minciuna încălzirii globale”. Vai, dar ce idioti sunt toti astia de la VW, BMW si Daimler. Cum au putut ei crede niste ONG-isti tristi, ca exista o incalzire globala, nu? E bine ca esti tu super-desteptaciunea planetei si stii tu ca totul e o minciuna, aparuta doar ca sa distruga companiile petroliere (niste caprioare simpatice, de altfel…) si eventual sa te incurce pe tine sa iti iei masina diesel. „Mașinile electrice nepoluante? Numai un ignorant poate crede asa ceva.”. N-or fi masinile electrice complet nepoluante, dar cu siguranta sunt mai putin… Citeste mai mult »
Ahmed
Cititor

Atat Daimler cat si BMW lucreaza la tehnologii noi cu SCR pentrue diesel (ex. SCR cu 2 injectoare de uree). Si alti producatori au proiecte noi pe diesel cu SCR-uri de generatie noua. E drept, Renault a cam inghetat dezvoltarea pentru motoarele pe motorina, dar numai temporar pentru 2 ani pana regandesc strategia.

Mircea
Cititor

Cele mai sigure pe piață la ora actuală sunt Toyota Hibryd , consum mic si sunt foarte bine facute

wpDiscuz