06 iulie 2017
joi
Piata Auto
Franta vrea ca din 2040 sa interzica vanzarea masinilor cu motor pe benzina, dar si a celor pe motorina

Franta ar vrea ca din 2040 sa interizica total comercializarea masinilor diesel si a celor pe benzina, a anuntat ministrul mediului, Nicolas Hulot, ca parte a unui „plan climat”. El a admis ca este un obiectiv greu de atins si unul care nu va fi pe placul companiilor auto, scrie AFP.


„Anuntam finalul vanzarii de masini pe motorina si pe benzina incepand cu 2040”, spune ministrul Hulot, care descrie anuntul ca fiind o adevarata revolutie pentru care conditiile de producere sunt potrivite.

„Solutiile sunt aici si producatorii interni au resursele de a respecta aceste promisiuni”, spune Hulot, adaugand ca este o problema de sanatate publica.

Nu este clar daca vor fi incluse si masinile hibride si daca vor fi alte exceptii, insa obiectivul este unul indeparttat (23 de ani), astfel ca va fi timp suficient pentru clarificari.

Ministrul a spus ca pe termen scurt se va pune in practica un plan prin care cei cu venituri modeste sa primeasca o prima pentru a se debarasa de masinile vechi si pentru a-si lua masini mai nepoluante, noi sau second-hand. Planul ar fi sa fie incurajati sa renunte la ele cei care au masini diesel mai vechi de 1997 si masini pe benzina mai vechi de 2001.

Majoritatea companiilor auto investesc in masini electrice, insa piata este mica: aproximativ 1% din masinile vandute in lume – sub un milion de unitati – sunt 100% electrice.

Volvo a anuntat ca toate masinile noi lansate dupa 2019 vor avea motor electric. La Volvo a facut referire si ministrul Hulot, vorbind despre un constructor european care a decis sa ia initiativa.

Mai multe tari au anuntat ca vor sa interzica vanzarile masinilor cu motor cu combustie interna si diverse date au fost inaintate: 2025 pentru Olanda si Norvegia, 2030 pentru Germania.

Estimarile companiei de cercetare de piata IDTechEX arata ca vanzarile de masini 100% electrice vor creste de la 672.000 unitati anul trecut pana la 7 milioane in 2027.

In Europa s-au vandut 97.000 de masini 100% electrice in 2016, ceea ce inseamna sub 1% din vanzarile auto totale.  Pe continent sunt disponibile aproape 20 de modele, Renault Zoe Z.E. si Nissan Leaf fiind cele mai vandute.

Vanzarile de hibride incarcabile la priza (plug-in hybrid – PHEV) au totalizat 114.000 de unitati (17 modele), cele mai vandute fiind Mitsubishi Outlander PHEV si Volkswagen Passat GTE.


Etichete: , , , , ,

Lasa un comentariu

Fii primul care comenteaza!

Notifica-ma despre
avatar
wpDiscuz