30 ianuarie 2017
luni
Piata Auto, Toyota, Volkswagen
Volkswagen ajunge in premiera cel mai mare constructor auto mondial, depasind Toyota

Sigla Volkswagen (sursa - Volkswagen)
Sigla Volkswagen (sursa - Volkswagen)

Volkswagen a anuntat ca a vandut in 2016 peste 10,3 milioane de vehicule, grupul german devansand in premiera Toyota care a fost locul intai din 2008 pana in 2015, cu exceptia unui singur an. General Motors, care a fost lider mondial cateva decenii, se situeaza pe trei.


Volkswagen a raportat vanzari de 10,31 milioane vehicule, iar Toyota de 10,17 milioane. Vanzarile Toyota au crescut cu numai 0,2% si din cauza parcursului mai slab din SUA, in timp ce vanzarile Volkswagen au avansat cu 3,8% mai ales datorita pietei chineze, care a crescut cu 12%.

Volkswagen a avut performante bune in multe tari: de exemplu Golf a fost de departe cel mai vandut model in Europa, iar in Suedia a fost pentru prima oara dupa cateva zeci de ani in care cea mai vanduta masina nu a fost un Volvo, ci tot Golf.

General Motors, care anul trecut a vandut 9,8 milioane vehicule, nu a anuntat rezultatele, insa totalul nu are cum sa plaseze acest constructor decat pe locul al treilea.

In ultimii opt ani Toyota a fost lider mondial, exceptie facand 2011 cand GM a fost locul intai, favorizat de problemele cauzate la Toyota si la furnizori de tsunami-ul japonez.

Volkswagen, desi a facut subiectul uriasului scandal al emisiilor poluante, care o va costa zeci de miliarde de dolari la nivel mondial, nu a fost afectata la vanzari de acest scandal mai ales datorita pietei din China, unde a livrat 2,9 milioane unitati. In Europa vanzarile marcii au scazut usor, iar cele totale ale grupului au crescut.

In SUA, pe fondul scandalului diesel-urilor, vanzarile Grupului au scazut cu 8%, iar in Brazilia si Rusia au fost scaderi din cauza crizei economice.

In Europa Volkswagen Group a avut 24% din piata anul trecut, iar Toyota s-a situat pe locul 10 in topul grupurilor auto, cu 4,2%.

Surse: Bloomberg, AFP


Etichete: , , ,

Lasa un comentariu

Fii primul care comenteaza!

Notifica-ma despre
avatar
wpDiscuz